czwartek, 31 sierpnia 2017

Faszerowana papryka

Uwielbiam faszerowane warzywa. Można do nich naładować masę pysznych rzeczy, dzięki czemu kombinacje smaków są niezliczone. Dodatkowo, zawsze cieszą oko, więc można je jeść na co dzień, ale także podać gościom na proszonym obiedzie ;) Kolejna zaleta to fakt, że można wykorzystać do farszu to, co akurat mamy w szafkach i lodówce, więc możemy przygotować pyszne danie tanim kosztem.

Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to po prostu spróbujcie i sami zrozumiecie, że warto kupić kilka papryk i podać je z sycącym farszem.

Faszerowana papryka



Składniki (na cztery porcje):


  • cztery papryki
  • ok. 80g suchej kaszy gryczanej
  • puszka białej fasoli
  • kilka suszonych pomidorów
  • ok. 150g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sos sojowy, sól, słodka papryka do smaku
  • dwie łyżki oleju do smażenia
Kaszę gotujemy al dente - jakieś 3 minuty krócej, niż producent podaje na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i pieczarki i smażymy aż grzyby zmiękną.

Przesmażone pieczarki dodajemy do kaszy. Dorzucamy posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę i fasolę odsączoną z zalewy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Paprykom odcinamy "kapelusze", usuwamy pestki ze środka a do środka wkładamy farsz.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut.

Aby papryki szybciej zmiękły można wstawić je do foremki, na dno której wlejemy niewielką ilość wody - dzięki temu będą się jednocześnie piekły i gotowały na parze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz