niedziela, 6 sierpnia 2017

Prosty placek z owocami

Latem rzadko mam ochotę na słodkie, ale jak już to wybieram coś lekkiego i z dodatkiem owoców. No i coś, co robi się szybko, bo w upał nie mam siły na skomplikowane wyczyny w kuchni i wolę poświęcić czas na opalanie lub rower, wiadomo.

Ten przepis jest super prosty, a ciasto wychodzi naprawdę dobre. Najlepszą recenzją niech będą słowa mojej Mamy: "Gdybym nie wiedziała, że to ciasto wegańskie to bym nie zgadła". Nie mówię tutaj, że ciasta wegańskie są niedobre, ale akurat moja Mama to surowy krytyk i takie zdanie z jej ust to największy komplement.

Ciasto przypomina tradycyjny biszkopt, jest lekkie, puszyste i nie za słodkie. Idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością owoców jagodowych, dzięki czemu stanowi świetny letni deser.


Placek z owocami


Składniki:


  • 200g mąki pszennej
  • Niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 175ml mleka sojowego
  • 125g wybranych owoców jagodowych - u mnie borówki
  • cukier puder na wierzch
W misce łączymy mleko, olej i cukier, mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.

Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę i proszek do pieczenia, i także mieszamy.

Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy, do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy nasze owoce.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut, aż lekko zrumieni się na wierzchu.

Gdy placek ostygnie wierzch oprószamy cukrem pudrem i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz