Ten przepis jest super prosty, a ciasto wychodzi naprawdę dobre. Najlepszą recenzją niech będą słowa mojej Mamy: "Gdybym nie wiedziała, że to ciasto wegańskie to bym nie zgadła". Nie mówię tutaj, że ciasta wegańskie są niedobre, ale akurat moja Mama to surowy krytyk i takie zdanie z jej ust to największy komplement.
Ciasto przypomina tradycyjny biszkopt, jest lekkie, puszyste i nie za słodkie. Idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością owoców jagodowych, dzięki czemu stanowi świetny letni deser.
Placek z owocami
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- Niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju roślinnego
- 175ml mleka sojowego
- 125g wybranych owoców jagodowych - u mnie borówki
- cukier puder na wierzch
W misce łączymy mleko, olej i cukier, mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę i proszek do pieczenia, i także mieszamy.
Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy, do połączenia się składników.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy nasze owoce.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut, aż lekko zrumieni się na wierzchu.
Gdy placek ostygnie wierzch oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
Witam, dziś spróbowałam wykonać. Pyszne ciasto, dodałam jeszcze orzechy na wierzch. u mnie jedynie musiało być dlużej w piekarniku - 40 minut z termoobiegiem. Poza tym super pyszne i szybkie do zrobienia. Ekspresowo wręcz. Polecam.
OdpowiedzUsuń