To jedne z najlepszych wegańskich kotletów, jakie kiedykolwiek jadłam. Świetny balans smaków, idealna konsystencja, no bajka. W oryginale podawane były jako pulpety na makaronie z cukinii, jednak ja pokombinowałam po swojemu i powstały pyszne kotlety, idealne ze wszelkimi dodatkami.
Kotlety grzybowe
Składniki:
- około 250g pieczarek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- ok. 80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- puszka białej fasoli (odsączonej)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy czosnek, krótko przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmiękną po czym odsączamy całość z nadmiaru wody.
Do blendera wrzucamy odsączone pieczarki, fasolę, pietruszkę oraz przyprawy. Blendujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy połowę płatków owsianych i znów bledujemy.
Przekładamy masę do miski i powoli dodajemy pozostałe płatki, do momentu aż masa będzie pozwalała formować się w kotleciki.
Formujemy niewielkie kotlety i smażymy je na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju - aż zrumienia się z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to prosta sałatka z rukoli (rukola + suszone i świeże pomidory) oraz brokuły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz