Faszerowane portobello
Składniki:
- 4 średnie kapelusze grzybów portobello
- pół kostki tofu wędzonego
- jeden duży pomidor
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- sos sojowy i olej do zamarynowania kapeluszy (mniej więcej po dwie łyżki)
Portobello czyścimy i każdy kapelusz dokładnie smarujemy mieszanką sosu sojowego i oleju.
Tofu i pomidora kroimy w drobną kostkę. Łączymy z posiekanymi liśćmi bazylii, suszoną bazylią i doprawiamy do smaku solą.
Farsz ciasno upychamy w grzyby, które następnie układamy na blasze.
Pieczemy przez 20 minut w ok. 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - na zdjęciu mój obiad jedzony w pracy: portobello, fasolka szparagowa i pęczak :)
Uwielbiam te pieczarki! Nie myślałam o tym aby je nadziewać :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/