Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ostatnich obiadów. Super prostym, ale dzięki drobnym zmianom względem tego, jak poszczególne składniki przygotowuję na co dzień bardzo smacznym.
Letni obiad
Składniki:
Na pieczonego kalafiora:- kalafior
- dwie łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- ostra i słodka papryka - po łyżeczce
- ew. szczypta soli
Reszta:
- bób
- ziemniaki
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- dwie łyżki masła roślinnego/oleju
- sól do smaku
Aby przygotować pieczonego kalafiora dzielimy go na różyczki. Z oleju, sosu sojowego i obu rodzajów papryk przygotowujemy marynatę. Dokładnie smarujemy nią różyczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut - w połowie czasu pieczenia przekręcamy różyczki na drugą stronę.
Bób i ziemniaki gotujemy - ziemniaki do miękkości, bób al dente.
Na patelni rozpuszczamy masło roślinne, dorzucamy posiekane zioła. Wkładamy bób i ziemniaki, mieszamy aż smaki się połączą.
Przekładamy wszystko na talerze i gotowe.
oj, bardzo lubię takie letnie obiady:)
OdpowiedzUsuń