wtorek, 27 czerwca 2017

Letni obiad - pieczony kalafior, bób i ziemniaki

Im cieplej na dworze, tym mniej czasu spędzam w kuchni. Z jednej strony dlatego, że długie gotowanie potęguje upał, z drugiej dlatego, że chętnie sięgam po sezonowe warzywa, które nie wymagają wiele zachodu aby smakować wyśmienicie.

Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ostatnich obiadów. Super prostym, ale dzięki drobnym zmianom względem tego, jak poszczególne składniki przygotowuję na co dzień bardzo smacznym.

Letni obiad

Składniki:

Na pieczonego kalafiora:

  • kalafior 
  • dwie łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • ostra i słodka papryka - po łyżeczce
  • ew. szczypta soli
Reszta:
  • bób
  • ziemniaki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
  • dwie łyżki masła roślinnego/oleju
  • sól do smaku
Aby przygotować pieczonego kalafiora dzielimy go na różyczki. Z oleju, sosu sojowego i obu rodzajów papryk przygotowujemy marynatę. Dokładnie smarujemy nią różyczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut - w połowie czasu pieczenia przekręcamy różyczki na drugą stronę.

Bób i ziemniaki gotujemy - ziemniaki do miękkości, bób al dente.

Na patelni rozpuszczamy masło roślinne, dorzucamy posiekane zioła. Wkładamy bób i ziemniaki, mieszamy aż smaki się połączą.

Przekładamy wszystko na talerze i gotowe.

1 komentarz: