niedziela, 23 kwietnia 2017

Wegański żurek

Tak wiem, już po Wielkanocy, ale przecież żurek można jeść cały rok! Przynajmniej ja mogłabym jeść go prawie codziennie, no, może na przemian z pomidorową.

Jeżeli już o żurku mowa, to muszę przyznać, że poważnie obawiałam się, że po przejściu na weganizm już więcej go nie zjem. No bo jak to tak - żurek bez kiełbasy i jajka? Oczywiście okazało się, że moje obawy były na wyrost ponieważ można zrobić wegański żurek, który jest równie pyszny jak wersja tradycyjna. No i ma podobne działanie lecznicze po gorączce sobotniej nocy ;)

Wegański żurek


Składniki:


  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 500ml zakwasu na żurek
  • ok. pół szklanki śmietanki sojowej
  • kilka ziemniaków - ugotowanych osobno 
  • białe kiełbaski sojowe
  • ew. tofu doprawione czarną solą (kala manak)
  • majeranek, wędzona papryka i sól do smaku
Bulion podgrzewamy, dodajemy zakwas i dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki z mąki. Dodajemy śmietankę sojową i doprawiamy do smaku - możecie dodać inne przyprawy, ale polecam dodatek wędzonej papryki, bo świetnie podbija smak żurku.

Podajemy z ziemniakami, białymi kiełbaskami pokrojonymi w plasterki + można dodać "jajeczne" tofu. Jeśli nie dajemy tofu, warto dodać do zupy szczyptę czarnej soli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz